Att jämra sig på högsta nivån

som vi säger här på tyska. Liten rapport ur livet från en 70+are som vet att hon bara kostar staten pengar och som vet att triage betyder, ”tanten är 76, ut till höger..”. I princip har jag nu levt i social abstinens och karantän sen början av oktober när jag trillade och hade sönder huvudet = 7 månader! Är det kanske tillåtet då att gnälla lite, lite i alla fall?

Och ändå skäms jag lite över att jag klagar. Får otroligt mycket hjälp från mina käraste, det går verkligen ingen nöd på mig – när konsumtionssuget blir för stort finns det ju online-shops.. – och ändå gnisslar jag.  Ingen kär person har blivit drabbad, ingen kär har dött. Men jag ber också varje kväll för att Han Där Uppe ska skydda mina kära och nära. Och hitintills har det hjälpt, men erkänner att jag också gladeligen ger mig som utbyte om det kniper och om Han behöver fylla på där uppe. Känner hur letargin kryper in i mig och släpar mig från soffa till säng – och mer än 55 qm blir det inte, hur jag än försöker -, sen som dagens höjdpunkt tar jag mig – ibland –  ner framför plattan och gympar lite med Sofia på SVT (och det är verkligen inte krävande), sen kikar jag längtansfullt på klockan och ser att oh, vi kan snart starta kvällens program.

Med andra ord – jag har ingen alls anledning att klaga och jämra mig och ändå gnatar och känner hur motorn i min kropp går ner på lägsta varvantal och närmar sig STOPP. Från att ha haft ett för mig mycket rikt socialt liv ligger jag nu på mental is..  Jag gör gärna allt jag kan för att vi ska klara oss, men aldrig i livet hade jag kunnat ana, hur en social isolation känns. Är det kanske en förövning för hur det sen är att sitta och kika ut genom fönstret på ålderdomshemmet (fast nu heter sånt ju Senior Residence, låter tjusigare och är säkert tjusigare om du har nog med €€€€) och hoppas på att något barn eller barnbarn kommer förbi.
HALLÅ MITT SOCIALA LIV DÄR UTE –JAG SAKNAR DIG!!!!

Jammern auf hohem Niveau.

Aus dem Leben einer 70+-Oma, die dem Staat, der Rentenkasse, dem Gesundheitswesen nur Geld kostet und die bei der Triage hören wird “ Die Oma ist 76? Rechts raus..“. Im Prinzip lebe ich ja seit 7 Monaten seit meinem Unfall und meiner Kopfverletzung in sozialer Abstinenz und Quarantäne. Vielleicht habe ich deshalb eine NÖRGELBERECHTIGUNG?

Und dennoch schäme ich mich, weil ich jammere. Ich habe unglaublich viel Hilfe von wunderbaren Menschen und leide wirklich keine Not – wenn der Konsumhunger sich wieder meldet, gibt es ja online-shops – und dennoch klage ich. Meinen Liebsten geht es noch gut, keiner ist daran erkrankt oder oh weh, gestorben. Aber ich bete auch jeden Abend, dass Er Da Oben meine Liebsten in Ruhe lässt und biete mich gerne stattdessen an. Ich spüre wie die Lethargie mich einholt und schleppe mich von Bett zu Sofa – bei meinen 55 qm ist es ja auch keine olympische Leistung–und als Höhepunkt des Tages mache ich – manchmal –  etwas Gymnastik auf YouTube und dann schaue ich sehnsüchtig auf die Uhr und sehe, oh, bald fängt die Abendvorstellung im Fernsehen an.

Mit anderen Worten – ich habe überhaupt keinen Anlass zu klagen oder zu jammern aber ich spüre wie sich der Motor meines Körpers so langsam in Richtung Stand-by- und Stillstand-Modus bewegt. Ich möchte gerne alles tun was ich kann, um gegen Corona zu kämpfen und bleibe brav zu Hause, aber ich hatte mir niemals vorstellen können, wie sozial Isolation sich anfühlt. Von einem reichen sozialen Leben dann auf null… Ist das vielleicht eine Vorübung für das spätere Altersheim (oder Seniorenresidenz wie man es nun nennt, aber besser wird es dadurch nur wenn Du genügend €€€€ hat..). Dann sitzt Du auch nur am Fenster und hoffst, dass ein Kind oder Enkelkind vorbeikommt.
HALLÅ MEIN SOZIALES LEBEN DA DRAUSSEN – ICH VERMISSE DICH!

6 Gedanken zu „Att jämra sig på högsta nivån

 1. Dominique Hensel

  Ich habe Dir Lesestoff in den Briefkasten gesteckt. Ich hoffe, das hat fünf Minuten Quarantäne-Zeit verkürzt. Und am Mittwoch gibt es bei Dir vor dem Fenster Balkonsport, um 11 oder 11.30 Uhr. Noch mal 30 Minuten weniger… Und wenn Du dann noch fleißig Weddingweiser liest, ist bald Corona vorbei! Für Jammern haben wir doch gar keine Zeit! Liebe Grüße!

  Antworten
  1. Cecilia Stickler Beitragsautor

   Liebe Dominique, danke für schönen Lesestoff – Ihr seid spitze! Und Balkonsport? Wie spannend – muss ich das Kissen zurechtlegen, damit ich die Arme darauf legen kann um zuzuschauen:-)) Passt gut auf Euch auf!

   Antworten
 2. Sophie Krepp

  Systerhjärta, bara detta att de ljusgröna björkbladen börjar synas och att koltrasten sjunger sin vemodigt melodiska sång får mig att tro att det ska bli bättre. Annorlunda. Har mött så mycket omtanke o värme som aldrig förr. Jag hoppas o tror att det kan bli bättre efteråt?
  Tills dess lägger vi in den lägre växeln o försöker acceptera den…
  ❤️❤️

  Antworten

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.

*

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre mehr darüber, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden.